woensdag 5 januari 2011

Wat met overtollige kantoren.

Ik was vandaag op een LinkedIn-bijeenkomst (het eerste wat je van het UWV moet doen als je werkloos bent, is een profiel aanmaken op LinkedIn) en daar sprak ik iemand uit Assen die bezig is met het zoeken van oplossingen voor al die leegstaande kantoren. Zie hieronder de kop van een artikel uit het financieel dagblad (voor het hele artikel http://www.fd.nl/)

Marktleider in vastgoedtransacties DTZ Zadelhoff luidt de noodklok over de leegstand op de Nederlandse kantorenmarkt. Het aanbod aan lege kantoren is zo groot dat geen enkele economische opleving de huidige voorraad structureel kan wegwerken.
Click here to find out more!
De vastgoedmakelaar verwacht dat de markt de komende jaren verder zal krimpen en roept de overheid op de regie in handen te nemen.
'Op lokaal niveau wordt een nationaal probleem gecreëerd dat niemand wil oplossen', aldus topman Cuno van Steenhoven van DTZ Zadelhoff bij de presentatie van het rapport 'Van veel te veel'. 'Je ziet nog steeds gemeenten met plannen voor kantoorparken. Het is bijbouwen voor leegstand.'

We waren er al snel overuit dat bouwen via de cradle-to-cradle manier al minder schadelijk is omdat je het gebouw dan makkelijker kunt ontmantelen, maar het helpt nog niet tegen leegstand. Een ander idee wat geopperd werd was een bemiddelingsbureau wat bemiddelt tussen bedrijven die een grotere ruimte nodig hebben en bedrijven die kleiner willen. Waar waarschijnlijk ook steeds meer vraag naar is, is flexibele werkruimte die je als freelancer bijvoorbeeld gemeubileerd en al voor een middag of een dag kunt huren, inclusief gebruik van koffiezetapparaat, internetaansluiting en kopieer/printfaciliteiten. En zelf geloof ik erg in het idee dat er wel een enorme vraag is naar compacte, betaalbare ruimtes voor startende ondernemers. Maar die hebben aan 25m2 waarschijnlijk meer dan genoeg.

Als mensen ideeën hebben, dan hoor ik het graag. Ik geef ze met plezier door. Ik geloof wel in het principe dat meer weten dan 1.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten