zaterdag 8 januari 2011

Amnesty International

Vandaag een goede daad verricht (en wat klinkt dat vreselijk op de borstklopperig, blèh). Ik sms en mail voor Amnesty International. Vandaag las ik deze mail  van afgelopen woensdag (ik lag een beetje achter):

Wit-Rusland: oppositieleiders gevangengezet Op 19 december werden de organisatoren van een voornamelijk vreedzame demonstratie tegen de corrupte verkiezingen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk opgepakt. Ze worden vastgehouden op verdenking van het aanstichten van massale onrust. Onder de gearresteerden bevinden zich zes van de totaal negen presidentiële kandidaten van de oppositie.

Kom in actie

Ruim 30.000 mensen gaven gehoor aan een oproep van oppositiepartijen om na het sluiten van de stembureaus in Minsk samen te komen. De menigte liep naar de parlementsgebouwen, waar oppositieleiders toespraken hielden. Er brak onrust uit en de oproerpolitie greep hard in. Veel oppositieleiders werden opgepakt. Enkelen van hen raakten gewond. Andrei Sannikau, een van de presidentiële kandidaten, werd in detentie gemarteld. Zijn benen zouden gebroken zijn en hij zou hersenbeschadiging hebben opgelopen. Hij heeft dringend medische hulp nodig.

Amnesty International is van mening dat de groep werd opgepakt vanwege het uitoefenen van hun recht op vrijheid van meningsuiting en zal hen als ze voor het organiseren van deze bijeenkomst veroordeeld worden, beschouwen als gewetensgevangen. Doe mee aan deze actie en roep president Lukashenko van Wit-Rusland op de oppositieleiders onmiddellijk vrij te laten en de vrijheid van meningsuiting te respecteren.


Als je op de lijst voor emailacties staat, is het enige wat je hoeft te doen het ontvangen bericht via beantwoorden en verzenden weer terug te sturen. Op die manier komt jouw naam onder de petitie te staan. Amnesty International zorgt dat die petitie bij de desbetreffende autoriteiten terecht komt en hoe meer mensen tekenen, des te groter de kans dat het positief uitpakt voor de mensenrechtenactivist. Een kleine moeite om te doen maar een groot effect op het leven van anderen en de wereld.
Je kunt je aanmelden op http://www.amnesty.nl/. Keuze Steun Amnesty, Keuze Word actief, Keuze Emailacties

Geen opmerkingen:

Een reactie posten