dinsdag 13 november 2012

Dit past meer bij mij

Kennelijk ben ik niet de enige die (af en toe) moeite heeft met de huidige digitale wereld. En voordat ik capaciteiten toegedicht krijg die ik niet heb: ik ben goed in het leren van het trucje en zolang de manier waarop ik het trucje toe moet passen niet wijzigd, kom ik een heel eind. PS: de foto's hadden onderaan de tekst gemoeten en er niet tussenin!!

Het elektrische gedeeltde van het strijkijzer. In de overdracht van snoer naar zool zit het probleem.

Dit was nog maar het begin. Inmiddels liggen er meer onderdelen op tafel.

Er moest nog ergens een schroefje zijn om verder te kunnen demonteren en die zat bij de vulopening voor het water.


De zool en het waterreservoir die dus van elkaar moeten. Maar het ziet er goed uit voor een 30 jaar oud strijkijzer.

Als tegenstrijdigheid ben ik ondertussen verzot op technische dingen. Zodra er vroeger iets stuk ging, zat ik met schroevendraaiers de boel uit elkaar te halen. In werksituaties was ik altijd degene die stekkerdozen in elkaar draaide, computers aansloot en indien nodig, computers demonteerde. En als student was ik de enige vrouw in het studentenhuis met een degelijke en goed gevulde gereedschapskist. Sterker nog, het gebeurt regelmatig dat ik gereedschap mis omdat Man mijn gereedschap net iets beter vindt dan het zijne (en hij heeft een hele garage vol!).

Ik was dan ook best blij dat er vanmorgen een briefje op tafel lag met de mededeling dat het strijkijzer kapot was. Strijken is toch al niet mijn hobby en het strijkijzer is minstens 30 jaar oud, dus het was te verwachten dat een keer het einde daar zou zijn. Voor reserve hebben we een nog ouder exemplaar dus we zitten niet zonder. Een kapot strijkijzer van die leeftijd mag gesloopt. Lukt het om te ontdekken waarom hij niet meer werkt en is dat te repareren dan is dat mooi meegenomen. Lukt het niet dan is er geen man overboord en gaan we alsnog op zoek naar een vervangend exemplaar.

Inmiddels ligt de tafel bezaaid met schroeven, moeren, ringetjes en andere onderdelen. Behalve een hoop stof, ziet het strijkijzer er nog goed uit voor zijn leeftijd. De kalkaanslag lijkt minimaal te zijn (het is een stoomstrijkijzer). Ik heb al geconstateerd dat het niet aan het snoer ligt. Dat zou ook wel een beetje raar zijn want dat hadden we een paar jaar geleden al vervangen. Er is dus iets wat maakt dat de stroom aan het einde van de stekker niet verder het apparaat in gaat. Dat iets bevindt zich op de zool, onder het waterreservoir. En nu houdt voor voorlopig mijn ontdekking van de stijkijzer op. Ik heb alle schroeven die los konden losgemaakt maar geen enkele blijkt verantwoordelijk te zijn voor de bevestiging van het reservoir op de zool. Op internet heb ik geen plaatjes of filmpjes kunnen vinden over het repareren van een strijkijzer en het demonteren van het reservoir. Misschien dat Man een idee heeft want ik ben inmiddels wel benieuwd wat er verder nog aan dingetjes op en aan het strijkijzer zitten. En mocht een bloglezer een tip hebben hoe ik de boel kan demonteren, dan hou ik mij aanbevolen.

Hierbij een aantal foto's van de demontagewerkzaamheden om wat meer duidelijkheid te verschaffen. En wie weet waarom mijn foto's ineens tussen de tekst staan in plaats van hieronder mag het ook zeggen. Ik had de cursor aan het einde van mijn tekst staan voordat ik op het foto-icoontje klikte.

4 opmerkingen:

 1. In principe hadden die foto's ook netjes onderaan moeten staan... maar ja... blogspot en foto's willen bij mij (zelfs na drie jaar bloggen) nog wel eens een eigen willetje hebben. Foto's willen bijv. niet in het midden staan, terwijl je dat wel hebt aangeklikt... Inmiddels weet ik dat weghalen en opnieuw erin zetten de meeste kans van slagen hebben, maar voor de rest... zou ik het eigenlijk niet weten.

  Wat je strijkijzer betreft... Naaimachines haal ik moeiteloos uit elkaar... maar een strijkijzer heb ik nooit uitgeprobeerd. Waarschijnlijk heb ik zo'n hekel aan strijken dat ik een arm strijkijzer niet wil helpen :)

  Succes en veel plezier met het ontdekken van het probleem :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De volgende keer probeer ik jouw methode en doe ik het nog een keer.
   Naaimachines zijn ook leuk om uit elkaar te halen :-)

   Verwijderen
 2. Ha, ha, dat je het aandurft om je strijijzer uit elkaar te halen, stoer zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo stoer is dat niet hoor, hij was toch al stuk dus zoveel kan ik er niet aan verprutsen.

   Verwijderen