zondag 6 februari 2011

Schorseneren en plastic broodzakken

Afgelopen woensdag trof ik in mijn groentetas schorseneren aan. Om te beginnen moet ik dan altijd aan dat liedje denken van Drs. P: koolraap en lof, schorseneren en prei. Daarna kijk ik of er een recept bij zit, zodat ik een idee heb hoe ik die dingen deze keer klaar kan maken en vervolgens kijk ik bij thuiskomst of ik genoeg plastic broodzakken heb hangen.
Voor degenen die nog nooit schorseneren klaar gemaakt hebben: trek bij het schoonmaken vooral iets van handschoenen aan. Ze scheiden tijdens het schoonmaken een kleverige substantie af die je niet makkelijk van je handen krijgt. Bij gebrek aan handschoenen gebruik ik plastic broodzakken.
Waarom plastic broodzakken? Omdat ik eigenlijk vind dat ik plastic zo veel mogelijk moet hergebruiken. Dus alle plastic broodzakken worden op onze met magneetverf geverfde deuren gehangen. Alleen jongen mijn broodzakken sneller dan dat ik ze kan verwerken. Vanwege de gist eet ik zelf nauwelijks brood, maar Man eet minstens 6 plakken per dag. Er zitten ± 20 plakken in 1 brood dus hij produceert minimaal 2 zakken per week. Alles wat van een beschermlaagje moet worden voorzien om te voorkomen dat het uitdroogt, slof wordt of iets dergelijks wordt in een broodzak gestopt. Maar dan nog lukt het niet hard om de stapel broodzakken te verminderen. 
Op dit moment hangen er 9, er gaan vanavond dus 2 af en er komt (Man is net begonnen met het maken van de lunch) nu al weer 1 bij.
Ik ben niet zo'n fan van schorseneren, de smaak staat niet in verhouding tot de hoeveelheid werk die je ervan hebt. Voor het kwijtraken van een aantal broodzakken zijn ze uitermate geschikt, dus ik zal niet klagen. Maar mochten lezers van mijn blog nog tips hebben om die stapel broodzakken binnen proporties te houden, dan hou ik mij aanbevolen :-)

3 opmerkingen:

  1. Mijn soort-schoonvader had ze ook in de tuin. Toen ie begon over buiten schoonmaken en daarna een uur soppen op de kleefpan kon ik me voorstellen waarom het een vergeten groente is :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ze noemden schorseneren vroeger armelui-asperges. Maar van mij mag het ook best weer een vergeten groente worden ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik gebruik ze bij het verschonen van de rattenkooi, als vuilniszakje voor de poepjes. Wie weet kun je daar wat mee

    BeantwoordenVerwijderen