dinsdag 3 mei 2011

Wegwerkzaamheden

In huize Stuiterbolletje lopen 2 personen rond met technisch inzicht. En hoewel de communicatie tussen Man en mij getekend wordt door de klassieke problemen tussen man en vrouw, lukt het ons uiteindelijk wel om duidelijk te maken hoe we iets op technisch gebied zien en opgelost willen hebben.

Op dit moment wordt ons dorp (weer) onderhanden genomen in het kader van de herinrichting van wegen in de gemeente. Ze zijn in maart 2010 begonnen maar vanwege de vroeg ingevallen vorst zijn ze toen niet klaar gekomen.Om het dorp enigszins begaanbaar te maken zijn de wegen in december wel weer vrij gegeven. Met de mededeling dat ze van het voorjaar de klus af zouden maken.
En ja, een paar weken geleden zijn de werkzaamheden hervat en is de laatste asfaltlaag op de weg gekomen, 2 rode banen en in het midden zwart. Een groot voordeel van het weer hebben van een asfaltlaag was dat de auto weer bij de deur kon staan. Hierdoor hoefden de boodschappen niet meer per kruiwagen naar huis vervoerd worden. Maar het was wel handig dat we een kruiwagen hadden :-).

Deze week zijn ze bezig om de rode stroken asfalt te voorzien van een klinkerpatroon en dat doen ze met de machine op de foto. Een machine trekt altijd de aandacht van Man of mij, en dan moet bekeken worden wat hij doet en hoe. Voor zover ik het heb kunnen zien, freest de machine het patroon in het asfalt en wordt daarna de boel aangetrild. Het maakt een hoop herrie en ze doen ongeveer 1 meter in een half uur. De straat is zo'n 500 meter lang, 2 kanten = 100x een half uur. Ik ga deze keer maar niet uitrekenen hoeveel uren ze dan bezig zullen zijn.
Op dit moment zijn ze voor ons huis bezig en de boel staat lekker op zijn grondvesten te trillen.

Als de rode stroken asfalt van het klinkerpatroon zijn voorzien, gaan ze met de echte klinkers aan de doorgaande weg bezig. Die waren vorig jaar al gelegd, maar deze klinkers geven in de aanliggende woningen teveel trillingen als er een auto of vrachtwagen overheen rijdt. Waarschijnlijk duurt dat herleggen en aanpassen van de weg zo'n 3 week. En dan is na een periode van meer dan 2 maanden het grote werk (eindelijk) klaar.
Dan kunnen we ook weer via de brug met de auto naar de overkant van het dorp om van daaruit onze weg te vervolgen naar familieleden die via de noordkant nu eenmaal makkelijker en sneller te bereiken zijn.

2 opmerkingen:

  1. Het maakt veel herrie, maar uiteindelijk is het resultaat er wel naar. Nieuwe wegen.

    Wel fijn als alles klaar is.

    Liefs Frederique

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waarom dat klinkerpatroon dat zo ontzettend lang duurt en veel overlast geeft, als gewoon asfalt ook kan en waarschijnlijk nog lekkerder fietst ook?

    BeantwoordenVerwijderen