zondag 8 mei 2011

Alle senioren willen hem horen

Laat om te beginnen heel duidelijk zijn dat ik de slogan uit de titel niet zelf heb verzonnen. Als ik heel eerlijk ben, vind ik het een heel erge slogan. Maar er is een link tussen deze slogan en een stukje wat ik in een tijdschrift las.

"Mensen luisteren naar muziek als ze zich verdrietig voelen. Nu is aangetoond dat muziek ook systemen in de hersenen in werking stelt die fysiek voor een blijer en gelukkiger gevoel zorgen. Dezelfde hersenstructuren die reageren op voedsel en seks worden ook geactiveerd door muziek, doordat het je hersenen een signaal van euforie laat produceren. Onderzoekers concluderen hieruit dat muziek een goede manier is om stress en verdriet te overwinnen. Bron: www.psycholoog.net.".

Ik ben erg gevoelig voor muziek en had als klein kind al in de gaten dat ik mijn humeur met muziek kon beïnvloeden. Vervolgens bleek ik de muzikale talenten van mijn vader geërfd te hebben, dus dat ik in staat was zelf muziek te kunnen maken was een openbaring: ik kan mensen blij maken met iets waar ik zelf blij van word.  Dat ik er nu al jaren niks mee doe, is even een andere zaak.

Maar om je humeur met muziek te beïnvloeden, moet het natuurlijk wel de juiste muziek zijn. En hoewel ik ben opgegroeid met de muziek van de jaren 80, is dat niet mijn favoriete muziek. De  muziek uit de jaren 60-70 is het voor mij ook nog niet. De jaren 50 komen in de buurt, maar mijn favoriete muziek komt uit de jaren 30 en 40: The Inkspots, Glenn Miller, Vera Lynn, Andrew Sisters en Nat King Coole. Hoe chagerijnig ik ook ben, deze muziek maakt dat mijn humeur binnen de kortste keren omslaat. Hoe meer orkest er achter zit, des te beter.

De radiozenders die ik via de kabel kan ontvangen, draaien niet mijn favoriete muziek. De nederlandse verzamelsites met radiostations bieden ook geen soelaas. Via een gadget die Man op zijn laptop had geïnstalleerd, heb ik nu mijn favoriete radiostation gevonden: http://www.radiominerva.be/. En ja, de muziek die zij draaien is oud of een recentere uitvoering van een oud nummer. Vandaar dat ze de slogan hebben: alle senioren willen hem horen.
Natuurlijk zitten er ook soms draken van nummers tussen, die dan weer zo vreselijk zijn dat ze toch weer leuk worden. Denk bijvoorbeeld aan een nummer als "twee reebruine ogen" :-). En de reclames zijn echt tenenkrommend. Maar die ergernis weegt niet op tegen het plezier wat de muziek mij geeft.

Nu alleen nog ontdekken hoe ik de screensaver zo kan instellen dat ik met het uitschakelen van het beeldscherm niet ook het geluid kwijt raak. Want het mag dan wel goed zijn voor mijn conditie om elke 10 minuten een tik aan mijn muis te geven, echt praktisch is het niet.

3 opmerkingen:

 1. Heerlijk om een zender te vinden waarbij je zoveel favoriete muziek kunt horen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik verdraag geen enkele zender behalve radio 10 gold.
  Ze hadden van mij die onderzoeken niet hoeven doen, net als jij weet ik van kinds af aan dat je blij kan worden van muziek. Man wat kan ik genieten met kippevel en tranen in de ogen.
  Maar.......er is ook een andere kant; van sommige muziek word ik zo agressief. Heb jij dat ook? Mijn man komt graag bij een winkel waar ze keiharde klote muziek draaien, the sting. Ik vroeg laatst ana zo een gosertje die daar wekrt; heb jij nog nooit de neiging gehad om iemand te vermoorden aan het eind van de dag? Nee, dat had ie niet. haha gelukkig maar.
  En ja die oude nummers zijn zo fijn om te horen voor mij zijn dat de franse chansonier waar ik mee opgegroeid ben zoals Edith Piaf, Brel, Becaud en Aznavour. krijg ik nooit genoet van. liefs He';ène

  BeantwoordenVerwijderen
 3. de link klopt niet helemaal, de eerste v hoort er niet (nu staat er minverva, en het is minerva)
  geweldige zender, ik luister ook geregeld

  groetjes
  Berber

  BeantwoordenVerwijderen