zaterdag 21 mei 2011

Sok af en een dilemma

Vol trots kan ik melden dat de eerste sok van het paar wat ik voor Man aan het breien ben af is :-). Het is in totaal de vierde sok die ik in mijn leven gebreid heb, en deze was het snelste klaar van allemaal (de overige 3 hadden een levertijd van ongeveer 1,5 jaar per sok). En voor de rekenaars onder jullie: ja, er ligt dus al een meer dan een jaar 1 sok te wachten op zijn wederhelft.

Zoals uit de foto blijkt, zit er een behoorlijk kleurverloop in de wol en het zou natuurlijk heel erg fijn zijn als de tweede sok er ongeveer hetzelfde uit zou komen te zien als de eerste. Ik heb van deze kleur twee bollen en ik begon enthousiast met afwikkelen totdat ik bij de juiste kleurcombinatie zou komen. Ik was al een tijdje onderweg toen ik mij realiseerde dat de juiste kleurcombinatie pas tegen het einde van de bol in zicht ging komen. Als je wol afwikkelt, draai je de kleurcombinatie om en ik zag mij voor de aankomende sok constant wol aan het op- en afwikkelen om maar de juiste kleurcombinatie te vinden. Van dat vooruitzicht werd ik niet echt blij.

Toen kwam ik tot de ontdekking dat de kleurcombinatie die ik nu aan het afwikkelen was, de tegengestelde combinatie was van waar ik mee geëindigd was. Omdat je een sok ook van een teen af naar boven kunt breien, was de beslissing snel genomen. De tweede sok zou ik gewoon vanaf de andere kant beginnen. Via de ruilkring hulp geregeld om mij te helpen bij het achterstevoren breien van een hak en vanmorgen enthousiast aan sok twee begonnen (ik was om 05.00 uur wakker en kon niet meer slapen, dus tijd zat).

Alleen merk ik nu dat er een probleem is ontstaan. Het maakt in het uiterlijk van mijn sokken kennelijk uit of je meerdert of mindert. Als je een sok van boven naar beneden breit, ben je vooral aan het minderen, Brei je van beneden naar boven, dan ben je vooral aan het meerderen. En nu ziet de teen van sok 1 er niet hetzelfde uit als de teen van sok 2. En ik voorzie eenzelfde probleem bij de hak. Als je schoenen aan hebt, zal het voor geen meter opvallen. Maar toch.

Wat is wijsheid: de bol wol toch maar verder afwikkelen totdat ik bij de juiste kleurcombinatie terecht ben gekomen of doorgaan? Ik ben er nog niet uit.

5 opmerkingen:

 1. Als je er een jaar over doet, moet het natuurlijk wel goed zijn...

  Misschien zeg ik iets heel raars, maar ik denk dat het wel grappig is als ze qua volgorde in kleur niet helemaal identiek zijn. Het is handwerk, en ik vind het charmant als je dat kunt zien. Je gebruikt per slot van rekening dezelfde kleurencombi, dus ze passen wel bij elkaar, toch?

  Sorry als ik het dillemma alleen maar heb vergroot...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee hoor, je zegt helemaal niets raars. Die ene eenzame sok die dus al een tijdje op zijn wederhelft ligt te wachten is van dezelfde wol en die gaat gewoon gebreid worden zoals de bol zich op dat moment voordoet. Maar ik wil graag eerst bij mezelf zien hoe verschillende sokken in dezelfde kleurcombi eruit gaan zien voordat ik zoiets weggeef.

  En de sok voor man was klaar in 5 maanden, waarvan ik wegens carpaletunnelsyndroom ook nog eens 2 maanden niet had kunnen handwerken. Mijn productietijd gaat omhoog :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind de sok er leuk uitzien.En ik sluit mij bij Mevr. Snoeshaan aan. Ze hoeven er niet hetzelfde uit te zien.
  Ik vind het erg knap dat je nog kunt breien met het carpaletunnelsyndroom. Petje af!

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kijk even op mijn blog!

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook ik zeg, gewoon brein zoals het komt. Wij hebben hier meerdere net niet gelijk paartjes. tot donderdagavond! Tenzij je al te hard gesport hebt natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen