woensdag 18 mei 2011

De bedoeling is goed

Ter info, deze post is geen  vervolg op mijn post van zondag. Dat vervolg gaat er zeker komen en dan ga ik ook in op de opmerkingen van Singlemam. Deze post gaat over iets heel anders. Gelukkig draait mijn leven niet alleen maar om injecties en revalideren, hoewel het soms wel zo lijkt.
Sinds het overlijden van Schoonma zijn Man en ik soort van gebombardeerd tot mantelzorger. Hoewel Schoonpa vanwege de ziekte van Schoonma al tijden een groot aantal huishoudelijke taken op zich had genomen en die ook gewoon blijft doen, zijn er toch dingen die ons enigszins zorgen baren. En onze grootste zorg ligt op het gebied van voeding.

In de eerste dagen na het overlijden van Schoonma heeft Schoonpa, samen met mij, direct huisgehouden in de keukenkastjes en alles wat over datum was of toch niet meer werd opgegeten, is in een vuilniszak beland. Na afloop van deze actie waren de keukenkastjes leeg en hebben Man en ik 3(!) volle vuilniszakken meegenomen. Tot nu toe is de voorraad levensmiddelen niet echt aangevuld, behalve dan de voorraad luxe koekjes.

Man en ik hebben sterk het vermoeden dat Schoonpa meer koekjes en koeken eet dan goed voor hem is. Als het biscuitjes zouden zijn, had ik er mee kunnen leven, maar in dit geval gaat het om gevulde koeken, stroopwafels, chocoladespritsen en dergelijke. Hij eet in een halve week zo een pak leeg. En dan koopt hij bij de bakker ook nog allerlei soorten taartjes en dergelijke. Want dat is zo handig om in de vriezer te hebben voor als er visite komt.

Daarnaast blijkt Schoonpa een andere mening over een gezonde maaltijd te hebben dan wat over het algemeen geadviseerd wordt. Aardappelen met mayonaise, een klein beetje appelmoes en een karbonade is in de ogen van Schoonpa gezond. En anders eet hij kant-en-klaar maaltijden of rijdthij onderweg van visite naar huis langs het ziekenhuis om daar in het bezoekersrestaurant te eten (patat met vlees en iets van groente, maar lang geen 200 gram). Mocht hij wel zelf koken en iets van groente willen eten, dan is de helft van het kleinst verkrijgbare potje voor hem meer dan genoeg. Of hij fruit eet, zouden Man en ik niet eens weten.

Man en ik hebben er alle begrip voor dat hij na het overlijden van Schoonma, geen zin in eten en eten koken heeft. En we snappen ook wel dat hij niet blij wordt van tafeltje-dekje-maaltijden. Aan de andere kant willen we hem graag nog een tijdje bij ons houden, dus kwam ik met het idee om onze groentetas van middel om te zetten naar groot. Dan had ik genoeg groente voor 3 personen en dan zou ik vanaf nu voor 3 personen koken. Man zou dan de overgebleven maaltijden meenemen zodat Schoonpa elke week een aantal gezonde maaltijden krijgt.

En zodoende zit ik nu over mijn groentetas gebogen om te bekijken hoe ik in vredesnaam maaltijden kan maken die vriezer-geschikt zijn van asperges, andijvie en koolrabi (ik laat gemakshalve de immens grote krop bataviasla maar even buiten beschouwing). De bedoeling is goed, maar nu de uitvoering nog.
Wie suggesties heeft, mag het vooral laten weten.

2 opmerkingen:

 1. Koolrabi doet het erg goed in een soepje, en dat is dan ook nog eens een hele makkelijk te eten maaltijd waarin je lekker veel groente kunt stoppen! Lekker met wortel en bleekselderij in kippenbouillon, bijvoorbeeld.

  Lief van je dat je ook voor je schoonpa kookt!
  ben benieuwd naar het vervolg op je vorige bericht.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat lief dat je voor je schoonvader kookt!!
  Het is altijd moeilijk als je al wat ouder en alleen bent. Husband zegt wel eens: "Als ik er niet meer ben, eet je alleen maar brood". Ik ben ook meer een broodmens. Husband zorgt elke dag voor voldoende vitamientjes.

  Ik voel mij vereerd dat ik in je lijst met blogs sta;).

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen