dinsdag 5 april 2011

Toch wel veel werk

Ik had al een paar keer geblogd over de omslagdoek die ik op de breimachine wilde maken. De omschrijving had ik in januari tijdens de breimachinebijeenkomst gekregen. Komende maandag hebben we weer bijeenkomst en het leek me wel wat om iedereen te laten zien wat voor moois ik heb gemaakt.

Hoewel het al een aardig stuk lijkt, is de omslagdoek in werkelijkheid nog maar zo'n 35cm lang. Het was de bedoeling dat hij zo'n 70 cm breed zou moeten worden, maar ik mag blij zijn als het uiteindelijk 60cm wordt. De totale lengte moet tegen de 2m worden, dus ik heb nog zo'n 170cm te gaan. Zou op zich geen probleem moeten zijn, ware het niet dat het geen moeilijk maar wel zeer bewerkelijk patroon is.

Ik heb over deze 35cm 4(!) uur gedaan. Ik moet nog 170cm = 170:35=4,8x4 uur = ± 20 uur breien om de lengte te krijgen die ik hebben wil. Dat is een halve werkweek die ik voor maandagavond in moet plannen. Ik ga dan nu ook maar snel afsluiten. Dan haal ik vandaag nog 1,5 uur want morgen overdag wordt hem niet.
NB: je kijkt op de foto trouwens naar de achterkant van het breiwerk.

3 opmerkingen:

 1. Wat een ding joh zo'n machine dacht altijd dat het net als een naaimachine was, maar dan met breien.

  Nou wat je hebt gedaan ziet er best mooi uit toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik dacht dat het voordeel van een breimachine was dat dat veel sneller ging, maar als ik dit zo lees lijkt me dat niet echt het geval!
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Over het algemeen gaat een breimachine sneller dan gewoon breien. Maar bij dit patroon brei je per groepje van 3 steken 6 toeren en dan ga je naar het volgende groepje van 3 steken. En dan duurt het wel heel lang.
  Het is alleen jammer dat ik nog niet goed kan zien hoe het aan de voorkant eruit ziet, dus weet ik ook nog niet of het de moeite waard is geweest.

  @Valhalla: een breimachine kun je vergelijken met een breipen waar maximaal 200 steken op kunnen. Afhankelijk van het patroon en de dikte van de wol bepaal je hoeveel van die 200 steken je nodig hebt. Voor de rest is het niet moeilijk. Ik heb de meeste problemen met het vinden van leuke wol die voor mijn machine geschikt is.

  BeantwoordenVerwijderen