zaterdag 2 april 2011

Apparatenstress

In het kader van energiebesparing heb ik een tijd geleden zo'n stekkerdoos met schakelaar gekocht. Daar stop je dan alle apparaten in en na gebruik schakel je de stekkerdoos uit en daarmee voorkom je sluipverbruik van energie. Klinkt heel milieuvriendelijk en het leek mij een goede investering. Als ik in bed lag, kon ik namelijk de lichtjes van de printer en de computer zien branden.

Maar er werkte iets niet helemaal zoals zou moeten. Als ik de schakelaar van de stekkerdoos omzette, gingen inderdaad alle lichtjes uit. En ik was trots dat ik mijn steentje aan energiebesparing bij droeg. Alleen bleek mijn pc het minder leuk te vinden. Want sinds mijn pc in de stekkerdoos zat, waren er problemen met opstarten. Er ontstonden hele rituelen om het opstarten zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Eerst de schakelaar van de stekkerdoos omzetten. Wachten totdat alle lampjes het deden en de printer uitgerateld was. Vervolgens erom denken dat het beeldscherm pas werd aangezet nadat de pc in werking was gesteld. De pc aanzetten en direct standby staan voor het beeldscherm. Zonder beeldscherm hoorde je de opstartpiepjes niet en was het moeilijker te weten of de pc wel of niet opstartte. Als de pc niet opstartte, dan bleef hij hangen op de ventilator. Die maakte dan behoorlijk veel herrie en er zat dan niks anders op dan de aan/uitknop een minuut ingedrukt te houden zodat de pc weer uitging. Minstens 5 minuten wachten en dan weer opnieuw proberen. Meestal pakte hij de tweede keer wel. Maar het leverde een hoop stress op.

Uiteindelijk mijn pc weer op het gewone stopcontact aangesloten, en sinds die tijd geen problemen meer gehad. Alleen blijf ik sinds die tijd toch gespannen of de pc het wel doet. En dat maakt dat ik liever achter de laptop van Man zit in plaats van mijn eigen pc op te starten. Hoewel er, sinds de problemen met internet die we hebben gehad, ook een argwaan tegen de laptop is ontstaan. Mail die ik verzonden heb via de webmail op de laptop wil nog wel eens niet aankomen. Dus daarvoor heb ik dan weer mijn pc nodig.

Het is niet prettig als je het gevoel hebt dat je niet op de techniek meer kunt vertrouwen. En het plaatst voor grote dilemma's. Bloggen wil uitstekend op de laptop, maar foto's plaatsen kan weer niet, want mijn foto's moeten niet op de laptop van Man terecht komen. Dus foto's moeten via mijn eigen pc geplaatst worden. En daar blijft weer de angst dat hij niet op zal starten. Inmiddels heb ik een heleboel foto's met leuke verhalen (onder andere van mijn "nieuwe" auto), maar de angst of mijn pc wel opstart overheerst.

Is dit nu het klassieke voorbeeld van vrouw en techniek?

1 opmerking:

  1. Ik weet niet of dat het klassieke geval zal zijn, maar ik kan me de stress wel voorstellen!
    Ik heb gelukkig een broertje dat heel veel weet van computers, dus die bel ik zodra het niet gaat zoals ik wil. En dat scheelt stress!

    BeantwoordenVerwijderen