woensdag 20 april 2011

Ik wil regen!

Begrijp me niet verkeerd, ik ben best tevreden met dit weer, maar voor de natuur en het gebruik van water in het algemeen is deze zeer lange periode van droogte heel erg slecht.

De zwaluwen kunnen geen nest bouwen omdat de klei te droog is, de salamanders kunnen zich niet meer verschuilen in de diepten van de vijver, om de simpele reden dat er geen diepten meer zijn. En dit zijn dan voorbeelden uit onze tuin.
Op grotere schaal zijn de boeren nu al hun sprinklerinstallaties aan het gebruiken om er voor te zorgen dat "wij" van eten kunnen worden voorzien, terwijl de slootwaterstanden extreem laag zijn en het grondwaterpeil op sommige plaatsen ook al daalt.
Door het erg warme weer worden nu al insecten waargenomen terwijl de bijbehorende vogels die ze eten, nog niet terug zijn van hun overwinteringsplek. Gevolg: vogels die straks geen eten hebben voor hun jongen en insecten die een plaag worden.

Sinds 2006 is waterverbruik een issue in huize Stuiterbol. Ik moest toen snel een handwasje draaien en besloot het water op te vangen wat uit de douche komt voordat het warm is. Tot mijn grote verbazing bleek dat zo'n 6 tot 7 liter te zijn. Goed DRINKwater wat bij elke douchebeurt gewoon door het riool verdween. Dat zou me niet nog een keer overkomen. Er werden direct 2 emmers gepakt en vanaf dat moment werd bij elke douchebeurt het water opgevangen. Man en ik gaan niet elke dag onder de douche (en ja, we hebben een timer), maar om en om. We hebben dus elke dag een nieuwe emmer met water.

Dit water wordt op de dag zelf gebruikt voor het maken van thee en eten. Om het een dag later nog voor eten en drinken te gebruiken, vind ik dan toch een beetje discutabel. Maar er zijn genoeg andere mogelijkheden voor te verzinnen. Je kunt het bijmengen bij het warme water als je water nodig hebt om iets schoon te maken. Het kan in de wasmachine voordat je de was erin doet (onze voorlader kan 7 liter water hebben, voordat hij overstroomt). Je kunt er de planten mee water geven en we zullen het vast voor nog meer dingen gebruiken. Het water dat gebruikt wordt voor het schoonmaken van groente (in een teiltje) gooien we in de tuin bij de plantjes die het het hardst nodig hebben.

Om nog meer DRINKwater te besparen, heeft Man 2 tanks in de grond onder de oprit geplaatst. Deze tanks zijn via een filter aangesloten op de afvoer van het dak en via een pomp in de trapkast, aangesloten op de wc en de wasmachine. Het systeem werkt perfect en de was wordt niet minder schoon. Alleen moeten we wel regen hebben om de tanks van water te voorzien. Dus op dit moment kunnen we niet anders dan gewoon water te gebruiken.
En waar mogelijk gebruiken we water uit de regenton.

Ik zou niet weten wat ik nog meer zou kunnen doen om DRINKwater te besparen. Nu het zo droog is, heb ik Man verboden om planten te verpoten. Ik weet niet of ze dat in die droogte gaan overleven en het kost extra water om ze in leven te houden.

Maar mochten anderen tips en trucs hebben op het gebied van waterbesparing, dan hoor ik het graag.

4 opmerkingen:

 1. Wat een goed idee om dat douchewater op te vangen voor de plantjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik gebruik dat overtollige douchewater weer om de stortbak van de wc te vullen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoe doe je dat dan? In kleine emmertjes naar beneden brengen, of is de douche beneden?

  Wel goed van je!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ineke: wij hebben zo'n inbouwreservoir, dus bijvullen zal niet lukken. Maar misschien wel een idee voor ander water wat we ergens nog op kunnen vangen (en als de tanks vol zitten, spoelt de wc op regenwater).

  @valhalla: wij hebben ieder een 10 liter emmer. En dat is meer dan voldoende om het water op te vangen voordat het warm is. Wij laten de emmers in de badkamer staan (die is inderdaad beneden) maar anders zou ik ze gewoon na het douchen mee naar beneden nemen en afgedekt in de schuur of andere koele plek neer zetten.

  BeantwoordenVerwijderen