woensdag 30 november 2011

Hulp nodig

En daar ben ik weer. Ik ben bang dat ik toe moet geven dat een leven met centrum, hoeveel tijd dat ook koste, toch makkelijker was dan het zelf te moeten regelen. Mede onder de invloed van de flow om naar Rome te lopen, heb ik meer gedaan dan goed voor mij was. Vorige week donderdag een plannning gemaakt voor de komende 3,5 week en daar werd ik niet blijer van. Vervolgens tot de ontdekking gekomen dat mijn verjaardag over 1,5 week is (op het moment van ontdekking 2 weken weg) en toen was de paniek compleet.
Het liefste zou ik nu ver weg onder mijn dekbed kruipen en er half januari weer onderweg komen, maar dat schiet niet op. Maar ik kan wel een hoop tips, aantallen en dergelijke gebruiken zodat ik meer grip op het verjaardagsgebeuren ga krijgen.

Ik heb nog niet van iedereen een reactie ontvangen, maar het lijkt erop dat we met zo'n 30 personen zullen zijn waarvan 9 kinderen variërend in de leeftijd van 4 tot 15. Eerlijk gezegd heb ik sterk mijn vraagtekens of het allemaal in ons huis gaat passen, maar daar kan ik niet veel aan veranderen. Gelukkig hebben we door de splitsing 2 leefgedeelten, dus boven kan ook nog.


Ik wil het volgende:
Vanaf 16.00 uur mag iedereen binnen komen vallen. Thee en koffie sla ik over, ze mogen direct een aanval doen op de drankjes. Zelf kom ik niet veel verder dan rode wijn, witte wijn, sinaasappelsap, bronwater met bubbels en een paar flesjes bier. De vragen hierbij zijn:
- wat moet er verder nog bij aan soorten (mede ivm de kinderen)
- hoeveel van alles
- als ik halve literflesjes koop, zouden mensen dan snappen dat ze het in een glas moeten doen en niet het flesje mee moeten nemen (ik weet dat halve literflesjes duurder zijn, maar als ik met veel aangebroken flessen zit, zal waarschijnlijk het grootste gedeelde weggegooid worden).

Bij het drinken wil ik eenvoudige hapjes serveren: kaas, worst, olijven, groente (komkommer, kerstomaatjes, paprika, worteltjes) met dipsaus en chips voor de kinderen. En hier bijna dezelfde vragen als bij het drinken:

- is dit voldoende
- hoeveel van alles

Rond 17.15 uur zet ik het gasfornuis aan om de soep warm te maken. Ik maak van te voren 5 liter vegetarische pompoensoep, 5 liter vegetarische erwtensoep en 7 liter goed gevulde groentesoep met balletjes. Alle 3 de soepen heb ik vaker gemaakt. Ik zit dus niet te stressen met iets nieuws. Bij de soep moet nog iets van brood met beleg. Qua ruimte zou het het meest handig zijn als alles van te voren gesmeerd en gedaan is. Aan de andere kant is dat wel heel erg veel werk. Dit stuk zit mij het meeste dwars.

- bolletjes of plakken van luxe broodsoorten die ik bij de bakker bestel
- wat erop (plakjes kaas, brie, vleeswaren, eiersalade?, niet te veel soorten want ik wil niet met al te veel dingen blijven zitten)
- hoeveel van alles
Als de kinderen geen soep willen/lusten hebben we altijd nog ons eigen beleg zodat de ouders iets voor ze kunnen maken.

En het meest simpele komt daarna: koffie/thee met blokjes taart/cake. Daar heb ik de recepten al van getest en die kan ik van te voren maken. Elke taart/cake levert 12 stukken op, ik maak 3 verschillende. Dat lijkt me wel voldoende. Voor de zekerheid kan ik er nog chocolaatjes bij doen.

Vrijdag ga ik bij Buurvrouw vragen wat ik aan spullen kan lenen, zaterdag neemt Man bij Schoonpa een duik in de keuken zodat ik zondag een lijst kan maken met wat ik aan glazen, soepkommen, borden en bestek tekort kom. Daarna ga ik bedelen bij mijn Broer en dan hoop overal voldoende van te hebben.

Ik hoop dat er onder mijn bloglezers mensen zitten die meer verstand van verjaardagen hebben dan ik, en dat jullie mij willen helpen. 

8 opmerkingen:

 1. Mijn adres is: http://fredriguswereld.blogspot.com/

  Er moet geen www. voor. Als je het linksbovenaan van mijn blog kopieert, kun je het in je bloglijst plakken.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Stuiterbolletje,

  Volgens mij heb je het al aardig voor ogen hoor en stel je er gewoon op in dat je nog twee dagen lang na je verjaardag restjes in allerlei vorm eet. Of buren er blij mee maakt. Hier is dat deel van het feestgevoel geworden.

  Wel een tip voor je biervraag. Ik zou geen halve liter flessen/blikken doen. Dan moet je steeds gaan uitleggen dat ze niet voor elk biertje een fles moeten openen. Maar bier wordt er niet lekkerder op als het te lang geopend is geweest. Bovendien gaan mensen meer drinken van grote flessen, lijkt wel. Hier heb ik het opgelost door Jupiler te kopen. Is vaak wel ergens in de aanbieding en de flesjes bevatten maar 25 cl. ipv. 33. Het is neutraal van smaak en iedereen drinkt hier altijd zijn flesje leeg:)

  Verder heeft Teunie op eenvoudig leven ook een goede beschrijving hoe zij haar (grote familie) bijeenkomsten organiseert. Staat ook in haar boek.

  Het komt vast goed. En het kan echt ook leuk zijn hoor....

  Groetjes Jacq.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jupiler is een goede tip, voor fris zou ik eerder gaan voor literflessen dan voor halve liters. Kinderen houden van appelsap of, als ze wat ouder zijn, van cola. Misschien kun je daar ook wat van kopen.
  Wat ik vaak doe op verjaardagen bij de soep is een afbakciabatta in de lengte doorsnijden voordat het de oven in gaat, beleggen met kaas, zongedroogde tomaatjes, italiaanse kruiden, pesto en pijnboompitjes. Dat weer op elkaar, eventueel wat geraspte kaas erover en de oven in. Er passen er hier meerdere tegelijk in en daarna snij je daar plakken van, snel klaar en lekker hartig.
  Je kunt ook Turkse broden in de lengte doorsnijden en beleggen en daar punten of vierkantjes van snijden, ziet er gezellig uit en is snel klaar.
  Ook nog een tip waar ik altijd blij van word is het huren van een hoge tafel, zo'n hangtafel, die heb je hier voor een paar euro bij de slijter en daardoor passen er gelijk veel meer mensen in kleine ruimten. Wij hebben zo een 50 mensen op 40 vierkante meter gehad en dat ging prima.
  Allerbelangrijkste tip is dat je het jezelf makkelijk maakt en ervoor zorgt dat je het leuk hebt. Mensen herinneren zich namelijk niet je eten en luxe hapjes, ze denken terug aan een leuk ontspannen feestje waar ze zo hard gelachen hebben!
  Succes, het komt echt wel goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er zijn al goede tips beschreven hierboven.
  wat ik zelf altijd doe met grote groepen mensen is het mezelf zo makkelijk mogelijk maken:
  Om te beginnen de eettafel inrichten als 'buffettafel'.
  Koffie en thee klaar zetten in thermoskannen (want er zijn altijd mensen die toch graag willen beginnen met koffie of thee) eventueel wat koekjes en chocolaatjes op een bordje uitstallen. Frisdrank cola en sinas, wijn en sap. Dáár staat het drinken mensen, bedien je zelf. Daar gaat iedereen mee akkoord in grote groepen en het voordeel is ook dat er 'geloop' komt zodat mensen niet vast zitten aan een gesprekspartner, de benen even kunnen strekken en niet met lege glazen zitten. Je hoeft alleen maar in de gaten te houden dat de bakjes met zoutjes gevuld blijven die je op de salontafel en statafel hebt neergezet. In het geval van 30 mensen zou ik kiezen voor: 6 flessen witte wijn, 6 flessen rood en 6 flessen rose. 3 flessen cola, 2 sinas en 6 pakken sap en 12 flesjes bier. (bij mij zijn veel wijndrinkers)
  Mijn ervaring is dat wanneer het ene op is, mensen vanzelf iets anders pakken zonder zeuren want iedereen begrijpt dat je niet alles in huis kunt hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi,
  Mijn tip is, maak niet teveel drukte. Zoals hierboven staat, Mensen snappen dat je niet alles in huis hebt. Ik heb echt niet voor iedereen zijn lievelingsdrankje in huis. Geen probleem. Ik gebruik ook een buffet tafel, zo voorkom je ook dat iedereen blijft zitten waar hij zit.
  Verder zijn knakworstjes bij de soep voor de kinderen ook altijd goed hier.

  Ik wens je veel plezier!

  Groetjes je zumba buurvrouw

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gaat helemaal goed komen hoor! Gewoon een paar keer tetteren dat het zelfbediening is en een paar mensen influisteren dat ze even het goede voorbeeld moeten geven.

  Gooi je eten- en drinkwaren op de eettafel, zet niet alles meteen op tafel.

  Wel veel mensen :O daar moet ik echt niet aan denken, haha. Maar ja, die ene keer op een jaar...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Geheel tegen het zere been van zero waiste gebruik ik altijd wegwerp bordjes, soepkommetjes en lepels. Bij ons verkopen ze die van een soort karton. Makkelijk en snel opgeruimd. Hierboven zijn al veel goede tips gegeven.Bij ons zijn er veel fris drinkers en wat bier en wijn maar bij ons cluppie van 20 man gaan er zo'n 16 blikjes bier doorheen (men drinkt zo 3 a 4 blikjes als de partner rijdt). Wijn is bij mij hooguit een fles soms twee en fris een stuk of 4/5 en water met bubbels 2. Maar wij doen wel koffie en thee bij aankomst dus ik denk dat als je dat niet doet je wel wat meer nodig hebt (wij beginnen rond 15.00 uur).Voor de kinderen is er appelsap en caprisonne voor de grotere gewoon fris.
  De hoeveelheden soep daar ga je vast aan overhouden. Ik maak twee soorten soep en dat komt voor 20 man ongeveer neer op ruim 5 liter. De wegwerp kom is niet zo groot dus dat scheelt. Van de voorkeurssoep maak ik wat meer dus is er altijd voor iedereen genoeg keuze. Wij doen altijd een broodje hamburger maar ik heb ook wel eens sandwiches gemaakt van drie lagen met wat rauwkost en twee soorten beleg. Die vlogen weg. Ik heb ze gemaakt vlak voor de gasten kwamen en goed koud weggezet. Een kwartiertje voor tijd he ik ze eruit gehaald. Ik rekende 3 sandwiches pp (schuin doorgesneden per 3 sneetjes dus feitelijk 1 1/2 pp 9 sneetjes per twee). Voor de kids doe ik broodje knakworst en verder haal ik neutraal beleg. Voor de hele kleintjes heb ik ook gestampte muisjes en ander zoet beleg.
  Veel succes en niet te veel stress.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zou me beperken tot 1 of 2 soorten soep en je zult zien, dat je daar echt genoeg aan hebt. Wat broodjes erbij. Bij ons gaan de broodjes met kaas altijd het hardst. Houd het lekker eenvoudig en je hebt een leuke dag. Gr. LZV

  BeantwoordenVerwijderen