vrijdag 11 november 2011

Geen spijt maar wel eng

Afgelopen dinsdag kreeg ik een mail van een vriendin. Zij is al een tijdje ziek en volgt daarvoor een traject wat er op die van mij lijkt. We weten van elkaar dat we niet veel energie hebben en dat het daarom lang kan duren voordat we op elkaars mail reageren. Maar ik begon me na 5 weken stilte toch behoorlijk zorgen te maken. Zou ik iets verkeerds hebben geschreven? Het is algemeen bekend dat geschreven woorden anders over kunnen komen dan dat je ze bedoeld.

Achteraf had ik graag gewild dat ik iets verkeerds geschreven had, want in haar mail stond iets wat niet zo leuk was. Ze was door haar huisarts verwezen naar een gynaecoloog omdat ze een paar rare plekjes aan haar schaamlippen had. Deze gynaecoloog ging direct van het ergste uit maar ze zou minstens een maand moeten wachten voordat ze een biopsie zou kunnen krijgen. Mijn vriendin ging daarna op zoek naar een andere gynaecoloog die de biopsie sneller uit zou kunnen voeren. Deze man, ouder dan de vorige gynaecoloog, dacht dat het allemaal wel mee zou vallen. Hij had dit soort dingen vaker gezien en meestal was er niks aan de hand.
Omdat mijn vriendin het al heel vreselijk vindt dat haar familie zich zorgen om haar maakt vanwege de burn-out, had ze besloten om haar familie niet in te lichten. Ze heeft er dus een maand in haar eentje mee rond gelopen. Ik ben de eerste, naast haar begeleider van haar traject, die op de hoogte is gebracht.

In haar mail schreef ze dat ze volgende week naar het ziekenhuis moet voor de uitslag. Ik heb toen spontaan aangeboden om met haar mee te gaan. Ze heeft, in mijn ogen, al veel te lang in haar eentje hiermee rond gelopen. Mijn aanbod om mee te gaan werd met beide handen aangegrepen en ik ben blij dat ik er voor haar kan zijn. Daarnaast voel ik mij zeer vereerd dat ik de eerste buitenstaander ben die ze op de hoogte heeft gebracht, want we kennen elkaar nog niet zo lang.
Maar ik vind het ook heel erg eng. Een goede uitslag is natuurlijk feest en dat zullen we ook zeker gaan vieren. Ik weet echter niet of ik wel het juiste kan/zal doen of zeggen als het een slechte uitslag is. En ik zou het heel erg vinden als ik door mijn gedrag haar nog meer verdriet bezorg dan ze op dat moment al heeft.

Nagekomen bericht:

Mijn reisblog is aangepast zodat er ook anoniem op gereageerd kan worden en ik heb een andere lay-out gekozen die het geheel wat leesbaarder maakt: Stuiterbolletje op reis

7 opmerkingen:

 1. Lief dat je aangeboden hebt om mee te gaan. Dat zal haar zeker steun geven. Probeer je bij voorbaat geen zorgen te maken of je het wel goed doet. Dat gaat straks vanzelf.
  Fijn weekend en groet, Bloem

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk dat je je geen zorgen moet maken. Ze zal zich heel erg gesteund voelen door jouw aanwezigheid en da´s al heel veel waard. Als je per ongeluk wat emotioneel zal reageren door een niet goede uitslag laat je zien dat je mens bent. En een hele lieve in dit geval!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat je met haar meegaat. Fijn dat ze een andere arts trof die een andere mening was toegedaan. Je zal een grote steun voor haar zijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat lief dat je meegaat! En wat naar voor haar dat ze er zo lang in haar eentje mee hoeft moeten rondlopen. Wat de uitslag ook is, ik ben ervan overtuigd dat jouw aanwezigheid enorm zal helpen!

  Je geeft haar met dit aanbod een prachtig geschenk, en een warme hand in de rug.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat onwijs lief dat je met haar mee gaat.
  Ik kan me ook wel voorstellen dat het heel spannend is en dat je bang bent het verkeerde te doen of zeggen, maar dat je er bent is ongetwijfeld prettiger dan dit soort dingen alleen moeten doen. Bij voorbaat sterkte en ik duim dat het een feestje wordt!
  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je kunt het gewoonweg niet verkeerd doen, want jouw aanwezigheid is al genoeg. Maak je niet nerveus, want dat is voelbaar voor je vriendin. Ik wens jullie veel sterkte. Dank voor het aanpassen van je reisblog. Gr. LZV

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Lieve Bolletje. Gelukkig bestaan er nog mensen die aan een ander denken voordat ze aan zichzelf denken. Heel lief van jou. Fijn weekend. Hélène

  BeantwoordenVerwijderen