zaterdag 7 januari 2012

Een lange dag en spanning

Vrijdag ging om 06.30 uur de wekker. Om 07.45 uur zat ik in de auto richting Sleen alwaar onze coach mij oppikte om samen naar Schoonloo te rijden. Vandaar vertrokken we om de 24 kilometer van de 6e etappe van het Pieterpad te lopen. We waren rond 15.30 uur in Sleen, 20 minuten later weer in Schoonloo en daar was de eerste horeca die we tegen kwamen en die open was. Als afsluiting van deze prestatie hebben Coach en ik nog even wat gedronken en daarna richting de volgende afspraak.
Schoonpa had zijn eerste crematie van het nieuwe jaar alweer te pakken (het overlijden was in 2011). Man ging mee ter ondersteuning en ik zou in het huis van Schoonpa eten klaar hebben als ze terug kwamen. Uiteindelijk was ik rond 20.30 uur weer thuis.


Om bij Schoonpa te komen moest ik door het Lauwersmeergebied. Om op tv te zien hoe hoog het water staat is toch anders dan het ter plekke met eigen ogen te zien. Het water stond tot aan de weg terwijl ik weet dat er in de normale situatie toch echt een flink stuk berm met een parallelweg langs de doorgaande weg te vinden is. En de normale weg om bij mijn Schoonpa te komen was vanwege het hoge water afgesloten.
Mijn broer woont hooguit 10km van het gebied waar donderdag mensen vrijwillig geëvacueerd moesten worden. Nicht van Man woont vlakbij een noodbergingspolder die in werking is gezet. Wij wonen zelf hemelsbreed zo'n 20km vanaf de plek waar vrijdag een dijk mogelijk op doorbreken stond. En ook bij ons in het dorp staat het water in de kanalen hoog.

Je leeft met het water en over het algemeen denk je er niet bij na. Maar nu het ineens zo hoog staat en het dichtbij mis dreigt te gaan, is het wel anders. En dan is het best spannend. Dus we weten nu de regionale zender te vinden en elk extra bericht wordt met extra aandacht bekeken. Gelukkig was ik rond etenstijd bij Schoonpa want vanmorgen las ik op teletekst dat zo'n 6km van ons huis weer een aardbeving was geweest. Er is een grens van wat nog leuk is.

Ik wens alle mensen die niet zo gelukkig zijn en wel natte voeten hebben gekregen veel sterkte.

2 opmerkingen:

 1. Komt opeens dichtbij dan! Zag ook allemaal foto's van vlakbij waar ik gewoond heb (Dordrecht) dat was ondergelopen. Gek hoor! Mijn schoonvader woont ook vlakbij Lauwersmeer maar die had voor zover ik weet nog nergens last van.

  Anyways, lekker aan de wandel ben je weer geweest. Wanneer gaat je grote wandeltocht nu plaatsvinden? (niet dat deze klein was maar te Tocht der Tochen, zeg maar?)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het lijkt mij vreselijk om je huis uit te moeten en je de kans loopt dat het water je huis binnen komt.

  Goed van je dat je zo'n stuk gelopen hebt. Petje af.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen