vrijdag 2 september 2011

Hoe moeilijk kan het zijn?

Schoonpa viert zaterdag zijn verjaardag. Om diverse redenen kan ik er overdag niet bij zijn, maar aan het einde van de middag wel. Het hele gezelschap komt tegen 17.30 uur weer terug en ik heb toen aangeboden om voor het eten te zorgen. Hoe moeilijk zou het zijn om voor 9 personen soep, huzarensalade, toetjes en iets lekkers voor bij de koffie te maken.

Via de buurbuurvrouw die wel vaker voor grote gezelschappen kookt, kon ik aan de benodigde hoeveelheden komen. Man heeft bij schoonpa het aantal soepkommen, borden, bestek en dessertschaaltjes geteld. En ik regelde bij de buurvrouw de ontbrekende aantallen. Een boodschappenlijst maken en vanmorgen de boodschappen in huis gehaald.
Bij thuiskomst zag ik dat de buurvrouw thuis was, dus direct even binnengewipt voor de soepkommen.

Nu had ik nog nooit in mijn leven groentesoep en huzarensalade gemaakt, maar volgens het kookboek was het een kwestie van gewoon even doen. Met name de soep leek een fluitje van een cent:

1 liter bouillon, 50 gram gehaktballetjes, 25 gram vermicelli en 200 gram soepgroente (en dat maal 5). Bouillon aan de kook brengen, overige spullen erin gooien, 5 minuten laten koken en klaar. Buurvrouw dacht daar toch heel anders over. Volgens haar zou dat een zeer waterig soepje opleveren zonder enige smaak. Ik moest terug naar de winkel en een pakje smaakmaker voor soep kopen en de benodigde hoeveelheid gehakt verdubbelen. Ten minste, als ik in mijn 5 liter soep de balletjes nog terug zou willen vinden. Daarnaast was 5 minuten koken wel erg weinig, 10 minuten koken was het minimum.

Uiteindelijk ben ik toch gezwicht voor de mening van de buurvrouw en ben ik terug gegaan naar de winkel. Ik zal heel eerlijk toegeven dat mijn soep nu tenminste lijkt op groentesoep en smaakt naar groentesoep. Dus die smaakmaker zal wel geholpen hebben. De balletjes zijn aan de grote kant. Maar ze zijn in ieder geval wel in de soep terug te vinden.
Nu hoop ik maar dat de huzarensalade ook niet volledig anders had gemoeten dan dat het kookboek heeft voorgeschreven.

5 opmerkingen:

 1. Gewoon je gevoel volgen. Een kookboek zegt ook niet alles. Knap dat je voor zoveel mensen gaat koken!

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lang leve buren! Succes en ik ben benieuwd, hou je ons op de hoogte?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lijkt me dat het goed moet gaan.... Succes en eet smakelijk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Volgens mij heb je een heel lieve buurvrouw, want soep 5 minuten koken, lijkt me erg kort. Soep is ook altijd lekkerder op de tweede dag. Gr. LZV

  BeantwoordenVerwijderen