vrijdag 12 augustus 2011

Een zegen of een plaag?

Nu ik een groot deel van mijn dagen aan de radio gekluisterd ben, hoor ik van alles en nog wat voorbij komen. Zo heb ik inmiddels geleerd dat de ijssalons als paddestoelen uit de grond schieten. En zolang de eigenaar het ijs zelf maakt, het "ambachtelijk gemaakt" ijs mag heten. Het maakt dus bijvoorbeeld niet uit of je voor je bananenijs echte bananen gebruikt of een smaakstof. In beide gevallen is sprake van ambachtelijk bereid ijs.
Geen idee wat je met deze "kennis" moet, maar het is nu in ieder geval aan de vergetelheid ontrukt.

En vandaag hoorde ik dat de pc vandaag precies 30 jaar bestaat. Op 12 augustus 1981 bracht IBM de eerste pc voor particulieren op de markt met een prijs van $1500,00. In het eerste half jaar werden er zo'n 250.000 stuks verkocht. Op dit moment verkeert de pc in zwaar weer omdat de mensen liever voor een laptop of tablet gaan.

30 Jaar geleden is dus het startsein gegeven voor
een grote cultuuromslag in het kantoorgebeuren. En nu kunnen we ons een leven zonder pc niet meer indenken. Sterker nog, een stroomstoring of een technische storing en het volledige arbeidsproces ligt plat. Niemand is dan nog meer in staat om zijn werk te doen. Telefooncentrales doen het niet meer, want computergestuurd, en iedereen zit duimen te draaien omdat hij of zij niet meer bij zijn gegevens kan komen.
Vanwege een technische storing in het computersysteem was het UMCG een dag volledig gesloten en werden alle poliklinische afspraken afgezegd omdat men niet meer bij de elektronische patiëntendossiers kon komen. Ik ben benieuwd hoelang die patiënten moeten wachten voordat ze alsnog weer langs kunnen komen. En alle spoedeisende gevallen werden zoveel mogelijk bij andere ziekenhuizen ondergebracht.

Op dat soort momenten zit ik mij echt af te vragen of het wel zo gunstig is dat we inmiddels zo afhankelijk zijn geworden van de computer en elektronica. We kunnen niet meer zonder en soms vind ik dat wel heel erg eng.

3 opmerkingen:

 1. Hoi lieve Bolletje, hoe gaat t met jou?
  Een beetje je draai kunnen vinden?
  Weet je het is maar net wat wij, de mens ermee doet met als dat apparatuur.
  Ik snap bijvoorbeeld ouders niets die hun kids uren en uren achter de computer laten zitten of constat die klote telefoons zelfs aan tafel of als er visite is.
  En volwassenen, wij dus moeten gewoon onszelf in controle houden.
  Ik geniet veel van internet.
  TV is steeds vreselijker aan het worden maar er zijn toch hele mooie dingen af en toe en dan kan ik weer erg genieten.
  We hebben het zelf in de hand.
  Ik wens je een fijn weekend toe. Liefs van mij.

  Hélène

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik bedacht me net opeens dat het stuiterende van jouw naam misschien helemaal niet mer van toepassing is, maar toen las ik weer een ouderwets kritisch blogje en besloot ik dat de stuiter er vast snel weer in zit! :)
  Hoop dat het goed met je gaat!

  Het was een heel prettig weekje, morgen komt meneer Snoeshaan weer thuis en ook dat is weer prettig. Dank je voor je lieve reactie! X

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De pc staat niet meer beneden en dat scheelt. Ik ga er nu bewust achter zitten. Ik maak er tijd voor vrij. Maar helemaal zonder? Nee, dat zou ik niet meer kunnen.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen