vrijdag 19 augustus 2011

Beeldvorming, suggestie en nuance

Mijn schoonvader bleek voor mij een roddelblad te hebben gekocht. Geen idee waarom, hij heeft hem aan Man meegegeven toen die daar op bezoek kwam. De roddelbladen zijn meesters in het suggereren van dingen die niet of deels waar zijn. "Frans Bouwer verliefd op vakantie" is een kop op de voorpagina en tesamen met de bijgeplaatste foto suggereert het blad dat Frans Bauer tijdens de vakantie weer verliefd op zijn vrouw is geworden. Het tegendeel bleek waar, Frans Bauer werd geknuffeld en gekust door een zeeleeuw. Dit zijn dingen die je kunt verwachten in de roddelpers en je kijkt er niet meer van op.

Maar afgelopen week zat ik vol verbazing naar de radio te luisteren. Ik vind de radio, en zeker radio 1, een veel serieuzer medium dan een roddelblad en daarom verwacht ik daar een meer kritische houding. Kennelijk heb ik mij daarin vergist. Ik geef twee voorbeelden van wat ik hoorde.

96% van de leden van FNV Bondgenoten is tegen het pensioenakkoord
Dit werd gezegd door de voorzitter van Abva-Kabo FNV in een interview over het pensioenakkoord. De aanleiding was de vraag welk stemadvies de ena grootste bond van Nederland haar leden zou geven. Het "toeval" wilde dat het dezelfde interviewer was, die met de voorzitter van FNV Bondgenoten gesproken had. Dus de interviewer had kunnen weten dat de bewering van de voorzitter van Abva-Kabo FNV niet helemaal de lading dekte.
Het klopt dat 96% van de leden DIE EEN STEM HEBBEN UITGEBRACHT tegen het pensioenakkoord hebben gestemd. Maar kennelijk wordt er gemakshalve even vergeten dat MAAR 23% van de leden een stem hebben uitgebracht. Dat is nog minder dan een kwart! Het kan aan mij liggen maar voor mij ligt het dan toch wel wat genuanceerder dan wat de voorzitter van Abva-Kabo FNV beweert.

Mexicaanse man beraamt aanslag op betogers tegen paus
Dit was ook een hele leuke. Het gaat om de katholieke wereldjongerendagen in Madrid, Spanje.Het klopt dat er een man gearresteerd was die van plan was een aanslag te plegen tijdens een demonstratie. Alleen was het geen demonstratie tegen de paus, hoewel het wel met de paus te maken had. De betogers waren het er niet mee eens dat een land in crisis miljoenen investeerde in een "privé-feestje" van de katholieke kerk en de paus. Volgens de betogers mocht de paus best een bijeenkomst in hun land organiseren en bijwonen, maar dan moeten alle kosten die gemaakt worden in de vorm van kortingen op openbaar vervoer, beveiligingskosten, het beschikbaarstellen van scholen voor onderdak ook voor rekening van de katholieke kerk komen. En niet voor rekening van de belastingbetaler.
Het was in ieder geval GEEN demonstratie tegen de paus.

En gisteravond kwam ik deze op teletekst tegen en die raakte mij het meest.

Eén dode tijdens pukkelpop.
Mijn eerste reactie was: zal wel weer een drugsdode zijn. Want dat is vaak de enige reden voor media om zoiets te melden. Vanmorgen bleek dat ik last had van een door de media gecreëerd vooroordeel. Het dodental was toen opgelopen tot 5 en de oorzaak was een onverwachte windhoos op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Ik schaamde mij diep voor mijn vooroordeel. Maar ik snap niet waarom er niet voor de tekst "noodweer kost leven op pukkelpop" is gekozen.
Bij deze bied ik mijn excuses aan voor mijn vooroordeel en wens ik mogelijke nabestaanden die mijn blog lezen heel veel sterkte in deze voor hun moeilijke tijd.

5 opmerkingen:

 1. Mooi dat je je bewust bent van de invloed van media en zelf kritisch probeert te zijn. Deze ervaring zorgt ervoor dat je nog kritischer wordt.

  Je kunt alleen niet voorkomen dat je vooroordelen hebt, we hebben allemaal bepaalde associaties bij bepaalde zaken. Meestal zijn die logisch verklaarbaar, zoals jouw idee dat het dan waarschijnlijk een drugsdode zou zijn, omdat dat gewoon eerder gebeurde en je daaraan terug denkt. Niks om je voor te schamen.

  Ik ben het wel met je eens dat het jammer is dat de media gericht is op sensatie, ik mijn ogen namelijk wel iets om je (plaatsvervangend) voor te schamen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik HAAT roddelbladen. Vreselijk vind ik ze.
  En ja vooroordeel hebben allemaal last van hoor volgens mij. Ik helemaal volgens mij.
  Je moet je niet schamen, je bent maar een mens.
  Ik probeer het in ieder geval minder te doen.
  Was gisteren bij een vriendin die dat totaal niet heeft en nooit eens iets slechts over een ander vindt of zegt en dat vind ik zo knap. Ik kan dat niet hoor.
  Ik wens je een fijn weekend toe. Veel liefs Hélène

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vooroordelen hebben wij allemaal wel. Al wil je het niet. Maar het is een stuk minder nu. Ik verdiep mij eerst in alle feiten.

  Vreselijk die doden bij pukkelpop. Ik heb de beelden gezien. Heel triest allemaal.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Al jaren lees ik geen roddelbladen of kranten meer. Ik weet dat de kranten dingen verdraaien sinds wij zelf in de krant stonden met een geschaarde truck vol met tomaten, die volgens de krant ineens appelen waren geworden. Gr. LZV

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo word je wel op het verkeerde been gezet ja. En zo gebeurt het in het klein, maar ook in het heel groot (west vs oost, christendom vs islam). Alleen maar omdat mensen er ergens een of ander ziekelijk belang bij hebben de boel te verdraaien...

  BeantwoordenVerwijderen