maandag 29 november 2010

Doelen stellen

Het is maandagmorgen en ik zit met mijn ontbijt achter de pc in de keuken. Op het fornuis staan de bietjes te koken voor het eten van vanavond (ja, wij eten altijd verse bietjes). Ik merk dat ik elk excuus wil aangrijpen om onder het stellen van doelen uit te komen, maar ik weet ook dat ik daar niet veel mee op ga schieten. Diep ademhalen en ....


Over het algemeen stuiter ik vol levenslust, energie en enthousiasme over mijn levenspad en soms wijk ik daar uit nieuwsgierigheid van af. Meestal gaat dat goed, maar deze keer heb ik niet helemaal goed opgelet, waardoor ik mij nu in een moeras bevind. En laat dan net op zo'n moment geen takelwagen in de buurt zijn om mij er weer uit te vissen. Er zit dus niets anders op om mijzelf op de een of andere manier uit dat moeras te krijgen. En door het stellen van doelen hoop ik mijzelf de plankjes te geven waaraan ik mijzelf kan optrekken om dan veilig rollend uit dat moeras te komen. Waarna ik weer vrolijk stuiterend mijn leven kan vervolgen.


Mijn doelen zijn onder te verdelen in doelen die betrekking hebben op mijn manier van leven en doelen op de korte termijn of wat ik graag zou willen doen.
De doelen die betrekking hebben op mijn manier van leven zijn voor de komende tijd:

  • Elke zondagavond na het avondeten opruimen, zowel de keuken als mijn woon/werkplek. Onlangs heb ik een personal organiser langs gehad en zij adviseerde om dat elke dag te doen. Dat gaat mij te ver, maar gisteren heb ik voordat ik naar bed ging de keuken even netjes gemaakt en dat voelde vanmorgen wel heel erg lekker. Dus 1x per week op zondag, zodat ik de nieuwe week met een opgeruimd huis begin.
  • Elke dag 30 minuten aaneengesloten naar buiten. Ik zal heel eerlijk zijn, ik ben niet iemand die van buiten zijn houd en er zijn dagen bij dat ik helemaal niet buiten kom. Hoewel bewegen dan wel mijn voorkeur heeft (doe ik ook veel te weinig) mag ik voor voorlopig zelf bepalen wat ik dan buiten ga doen.
  • Een enorme hoeveelheid gistvrije lunchrecepten verzamelen en uitproberen :-). Wegens een voedselintolerantie voor gist (zowel die in brood als in alcohol) is het voor mijn gezondheid beter als ik mijn gistinname zoveel mogelijk beperk. Helaas is zuurdesem voor mij ook niet geschikt, dus ik moet echt op zoek naar alternatieven.
De doelen voor korte termijn zijn zaken die ter sprake kwamen tijdens het gesprek met de personal organizer (en ja, ook zij had het over doelen stellen en gewoon doen, ook al heb je er geen meter zin in) en doelen die nuttig zijn, maar ook een doel wat leuk is. Zelfs uit een moeras klimmen moet je leuk maken.
  • Het afwerken van achterstallige mails, telefoontjes en dergelijke (VANDAAG!!!)
  • Deze week is, naast afspraken die al staan, bestemd voor handvaardigheden: het inkorten van broeken, het repareren van ritsen, het inventariseren van overige naai- en breiprojecten. En het levert een gevulde kledingkast op :-)
  • In mijn zoektocht naar een baan: 4 netwerkactiviteiten per maand doen en daarbij vooral achterhalen wat voor financiële beroepen er zijn op HBO/WO-niveau.
  • En omdat ik het heel graag wil: deze maand een dag plannen om naar het archief te gaan om mijn stamboom uit te zoeken.
Volgende week komt er een nieuw korte termijn doel. De praktijk zal uit moeten wijzen of dit genoeg uitdaging voor mij is, of ik mijzelf overvoer of dat ik mijzelf onderschat. Dan stel ik de doelen bij.
Maar voor nu: aan de slag en beginnen met opruimen (en de cd van Aretha Franklin op 10 in de stereo).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten